Sok i dżem aroniowy z imbirem

SOK 

  • 2 kg aronii
  • 1 cytryna (skórka i sok) (opcjonalnie)
  • dwie garści liści wiśniowych (opcjonalnie)
  • 1 kg cukru lub
    • 2 łyżki miodu
    • 200 ml naparu z lukrecji
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru (opcjonalnie) lub 1 łyżka cynamonu

Aronię wypłukać, przebrać i oczyścić.

W dużym garnku zagotować wodę z cukrem. Do wrzątku wsypać umyte aronii i ponownie zagotować. Można trochę rozgnieść owoce łyżką.

Gdy wszystko się zagotuje zdjąć garnek z palnika i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia (najlepiej na noc). Przecedzić przez gęste sito i ponownie zagotować sok.
Gorący sol przelewać do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

DŻEM

  • owoców z produkcji soku
  • 1 kg cukru lub
    • 2 łyżki miodu
    • 15 kropel stewii

Dodatkowo:

  • 2 szklanki soku z jabłek lub
  • 1 grejpfrut lub
  • 1 kg innych owoców (śliwek, jabłek, gruszek)

Do odcedzonych z soku owoców dodać cukier oraz sok z jabłek. Gotować około 5 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i odstawić na kilka godzin aby konfitura ostygła.
Ponownie zagotować i gorącą przekładać do wyparzonych słoików.
Zakręcać i odwracać do góry dnem. Przykryć ściereczką. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s