Chutney z mirabelek

Chutney z mirabelek

  • 1,2 kg wydrylowanych niezbyt dojrzałych mirabelek
  • 1 duża cebula
  • 1 duże kwaśne i soczyste jabłko
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 czubate łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 duża świeża papryczka chili lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 250 ml białego octu winnego
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 10 łyżek miodu + 15 kropel stewii (lub 18 łyżek cukru)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Śliwki wydrylować.
Cebulę posiekać drobno (podobnie chili usuwając pestki).
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, chili, czosnek i imbir- chwilę mieszając. Dodać jabłko i śliwki, zalać wszystko octem i dodać 10 łyżek miodu (cukru). Smażyć na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie posolić i dodać stewię (8 łyżek cukru) Smażyć jeszcze 1 godzinę.

Masa powinna odparować i zgęstnieć. Jeśli wciąż jest zbyt kwaśna można ją dosłodzić.

Po 3 godzinach wolnego smażenia dosypać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i całość dusić około 10 min.

Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoiczków, zawekować.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Chutney z mirabelek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s