Aligot (Francja)

Aligot (Francja)

  • 400 g ziemniaków (S)
  • 300 g świeżego, delikatnego sera żółtego (najlepiej francuski tomme) (Sł)
  • 300 g płynnej śmietany (12 lub 15 %) (K)
  • sól (Sł)
  • pieprz (O)
  • czosnek (O)
  • tymianek (O)
  • liście laurowe (O)
  • kurkuma (G)

Ziemniaki obrać i ugotować. Ser pokroić w centymetrowe paski i rozpuścić w tzw. „kąpieli wodnej” – do gotującej się wody włożyć miskę z serem.

W innym dużym garnku podgrzać śmietanę (K) dodać kurkumę (G) tymianek, liście laurowe, czosnek i pieprz (O) Posolić (Sł)
Ciągle mieszając dodać ser (Sł) i rozgniecione (pure) ziemniaki (S)

Mieszać przez 10-12 minut aż ser zacznie się „ciągnąć”.
Podawać jako dodatek do dań.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s