Placki z cukinii z serem feta i bazylią

 

Placki z cukini

  • 1 duża cukinia (S)
  • 3 jajka (S)
  • mąka kukurydziana – tyle, żeby ciasto było nieco bardziej gęste niż na naleśniki (S)
  • szczypta pieprzu (O)
  • 1 opakowanie sera feta (może być podobny ser kanapkowy) (Sł)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (K)
  • kilka gałązek bazylii (G)
  • kurkuma (G)
  • olej do smażenia (S)

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na kilkanaście minut, żeby cukinia puściła sok. Odlać go. Do cukinii dodać jajka (S), pieprz (O) i ser feta (Sł) rozdrobniony widelcem. Posolić (Sł) Dodać pietruszkę (K) bazylię i kurkumę (G). Wszystko razem wymieszać z mąką (S).

Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto na patelnię łyżką. Smażę z obu stron na złoty kolor.

Można podawać polane sosem czosnkowym czy jogurtem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s