Naleśniki jaglane

Czekoladowe naleśniki jaglane

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. mleka (lub wody)
  • 7 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka kakao (wersja czekoladowa)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oleju
  • odrobina olejku waniliowego (do naleśników na słodko) – opcjonalnie
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (lub do smażenia)
  • dowolne nadzienie (przesmażone owoce, dżem lub wytrawne)

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać skrobię, olej, jajko i mleko (ewentualnie kakao). Zmiksować (masa powinna być odrobinę gęstsza od naleśnikowej).

Do smażenia pierwszego naleśnika użyć oleju, do kolejnych można dodać tylko odrobinę lub spróbować bez oleju. Smażyć na mniejszym ogniu i trochę dłużej niż standardowe naleśniki.

Jeśli naleśniki pomimo zarumienienia rozpadają się – dodać więcej skrobi.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s