Lody domowe

Lody domowej roboty

Przepis podstawowy – ŚMIETANKOWE

  • 300 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) lub
    • 1 serek mascarpone + 50 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru (miodu) lub
    • 2 łyżki miodu + 30 kropel stewii
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej

Przygotować 3 miski. W jednej umieścić śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.
Do żółtek dodać 50 g cukru i 1 łyżkę wody. Zmiksować aż masa będzie biała i puszysta.

Śmietanę i białka ubić na sztywną pianę, pod koniec do białek dodać cukier oraz miód i ubić ponownie.

Do żółtek dodawać stopniowo, po łyżce białka i mieszać delikatnie trzepaczką. Następnie dodać śmietanę, również stopniowo i delikatnie wymieszać.

Miskę z masą wstawić do zamrażarki i mrozić kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.
Przed podaniem zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.

LODY WANILIOWE

  • 1 laska wanilii

Do masy podstawowej dodać laskę wanilii bez ziarenek.

LODY BANANOWO-CZEKOLADOWE

  • 2 banany dojrzałe
  • 1 łyżka cytryny
  • 200 ml mleka
  • pokruszona czekolada

Z tych składników zmiksować koktajl bananowy i dodać do masy,
Czekoladę dodać pod sam koniec mieszania.

LODY CZEKOLADOWE

  • 100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy stopniowo do żółtek.

PISTACJOWE

  • 1/2 szkl. pistacji (solonych lub nie)

Pistacje zmielić (z miodem) na dość gładką masę.
Dodać do reszty pod sam koniec.

TRUSKAWKOWE (OWOCOWE)

  • 150 g truskawek
  • masło klarowane

Truskawki pokroić w ćwiartki i podsmażyć na maśle. Posłodzić i dodać na końcu do masy.

BAKALIOWE

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek

W trakcie mrożenia masę kilka razy przemieszać, tak aby bakalie nie zostały na dnie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s