Oregano

Oregano

Oregano kojarzymy zwykle z pizzą. Znane są jego właściwości kulinarne. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, ile dobrodziejstw leczniczych kryje w sobie to skromne ziele. I choć nauka zna około czterdziestu różnych odmian oregano, tylko kilka z nich posiada właściwości lecznicze. Wyciąg z jego specjalnie wyselekcjonowanych odmian potrafi zwalczyć groźne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze; nawet te, z którymi nie radzą sobie współczesne antybiotyki! A ponieważ zawiera on silne antyutleniacze, zapobiega również niektórym rodzajom nowotworów i… odmładza.

Lecznicze właściwości oregano

  • Składniki fenolowe olejku z oregano skutecznie niszczą m.in. bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori. Co istotne, oregano niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w jelitach.
  • W wielu badaniach wykazano silne właściwości przeciwgrzybiczne, szczególnie w stosunku do Candida albicans. Stwierdzono m.in. skuteczność oleju z oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej.
  • W innych niedawno przeprowadzonych badaniach udowodniono właściwości przeciwbakteryjne oregano w stosunku do H. pylori odpowiedzialnej za większość wrzodów dwunastnicy i żołądka. Bakterie te uważa się za trudne do usunięcia, jednak w badaniach wykryto, że oregano hamuje produkcję ureazy (odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych) przez te bakterie.
  • Olejki eteryczne w oregano rozluźniają mięśnie gładkie i mogą być pomocne w ograniczaniu skurczów mięśni, szczególnie w schorzeniach układu trawiennego, takich jak: zespół jelita wrażliwego, wzdęcia czy nerwica żołądka.
  • Oregano łagodzi różnego rodzaju kaszel, co może wynikać z jego działania rozkurczowego. Wykazano także, że działa jako środek wykrztuśny, pomagając w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa.
  • Silne właściwości antyoksydacyjne oregano mają bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów. Obliczono m.in. że aktywność antyoksydacyjna oregano jest 42 razy silniejsza niż jabłek i 4 razy silniejsza niż jagód!
  • W kolejnych badaniach zasugerowano, że zioło to normalizuje poziom cukru we krwi. Ten mechanizm niestety nie jest do końca poznany, ale z pewnością dobrze rokuje dla osób chorych na cukrzycę.

Jak wzbogacić dietę w oregano?

Na co dzień korzystne wydaje się stosowanie tej przyprawy do wielu potraw. Najskuteczniejszą formą suplementacji jest jednak zażywanie oleju z dzikiego oregano. Zaleca się zmieszanie oleju z oliwą z oliwek, gdyż jego silne działanie może podrażnić błony śluzowe.

źródło: zdrowe-zywienie.wieszjak.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s