Ciasto z fasoli (bez mąki i tłuszczu)

a’la Kinder mleczna kanapka

Ciasto:

  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g miodu (lub cukru)
  • 2 czubate łyżki kakao (lub 4 płaskie)
  • 3-5 łyżek otrębów (w wersji bezglutenowej: 7-8 łyżek skrobi kukurydzianej)

Krem:

  • 300 g serka homogenizowanego
  • olejek waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka miodu (lub cukru pudru)
  • 1 płaska łyżka agar’u (lub żelatyny)
  • 50-100 g wiórków kokosowych

Fasolę odlać z zalewy i opłukać ziarna. Przesypać fasolę do miski, dodać jajka i wszystko bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Gdy już uzyskamy masę o jednolitej konsystencji, dodać jogurt naturalny, kakao, sodę oczyszczoną, miód i otręby/skrobię.

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w 180’C.

Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, ciasto przeciąć wzdłuż na dwie płaskie części.

Przygotować krem.
Zmieszać serki homogenizowane z miodem/cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Następnie w szklance z gorącą wodą (ok. 1/4-1/3 szklanki) rozpuścić agar/żelatynę i poczekać, aż trochę przestygnie. Już schłodzoną połączyć z pozostałymi składnikami kremu. Tak przygotowany krem rozprowadzić po całej powierzchni dolnej warstwy ciasta i przyłożyć go wierzchnią warstwą. Ciasto wstawić do lodówki, by krem stężał.

Ciasto można jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. 
Reklamy

2 uwagi do wpisu “Ciasto z fasoli (bez mąki i tłuszczu)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s