Kopytka (bezglutenowe)

Kopytka

  • 500 g ziemniaków
  • 7-8 łyżek skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko lub 1 duża łyżka oleju (wersja wege)
  • sól
  • majeranek (opcjonalnie)
  • kurkuma (opcjonalnie)

Ziemniaki ugotować, wystudzić i dobrze utłuc. Jeśli jest taka możliwość to przepuścić je jeszcze przez maszynkę do mięsa.

Dodać jajko/olej, posolić i wymieszać dobrze ze skrobią/mąką ziemniaczaną. Jeśli masa się nie klei dodać więcej skrobi/mąki.

W garnku zagotować wodę, lekko posolić.

Z ciasta formować rulony, około 1,5 cm średnicy i kroić na części około 3 cm. Do gotującej się wody wrzucać przygotowane kopytka. Wodę lekko wymieszać i gotować 2-3 minuty ( w tym czasie kopytka wypłyną na wierzch).

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kopytka z garnka i delikatnie na kilka sekund przekładamy do wcześniej przygotowanego naczynia z zimną wodą (w ten sposób hartujemy kopytka). Następnie wyjąć je z naczynia z zimną wodą i przekłożyć bezpośrednio na talerz.

Polać rozgrzanym masłem klarowanym, oliwą z oliwek lub wcześniej przygotowanym sosem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s