Chlebek lniano-jaglany

Chlebek lniano-jaglany

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego i 4 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego (lub 6 czubatych łyżek mąki gryczanej)
  • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • około 1/2 szkl. wody lub soku owocowego (świeżo wyciśnięty, np jabłkowy, pomarańczowy)
  • 1 kieliszek oleju (uwaga, chlebek będzie smakował i pachniał tak jak dodany olej!)
  • sól
  • 1 łyżeczka kurkuma

Kaszę ugotować na sypko.

Po ostudzeniu kaszę włożyć do miski, dodać mąkę/siemię lniane i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy. Wszystko zmiksować na gładko.

Ciasto ma być gęste ale nie suche. Jeśli trzeba, można dolać więcej wody/soku.

Masę wyłożyć na papier do pieczenia, na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

Po ostudzeniu można już kroić.

Uwaga: chlebek pieczony dłużej 25-35 minut, z każdą minutą będzie bardziej chrupiący. 20-25 minutowy będzie bardziej miękki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s