Czekoladowe ciasto z cukinią (bez mąki)

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • 1 banan (S)
  • 1 cukinia (S)
  • 3-4 łyżki zmielonych pestek słonecznika lub migdałów (S)
  • 2 jajka (1 całe jajko i 1 białko) (S)
  • 3-4 łyżki miodu, fruktozy lub ksylitolu (S)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego  (S) – opcjonalnie
  • laska wanilii lub aromat waniliowy (S)
  • 1 łyżeczka cynamonu (S)
  • szczypta gałki muszkatołowej (O)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (K)
  • 3 łyżki otrębów owsianych (wersja bezglutenowa – mielone siemię lniane) (K) – opcjonalnie
  • 3-4 łyżki kakao (G)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  (G)

Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub grubych – będzie bardziej wyczuwalna). Odstawić na 15 minut.

Zblendować banana z jednym jajkiem i cynamonem (S), drugie białko ubić na sztywną pianę.
Słonecznik / migdały zmielić na mąkę (S) Do masy bananowej dodać miód i aromat waniliowy (S) Wymieszać z gałką muszkatołową (O), jogurtem (K) oraz zmieszanym kakao i sodą oczyszczoną (G)
Połączyć z odsączonym z nadmiaru wody musem cukiniowym (S)

Wymieszać wszystko dokładnie, na koniec dodając ubitą na sztywno pianę z białka i ostrożnie połączyć wszystkie składniki.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną oleju i wysypanej lnem mielonym lub otrębami blaszki.

Piec 20-30 minut aż do suchego patyczka.

Można ewentualnie wierzch posmarować kremem lub czekoladą i wstawić do lodówki na godzinę.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Czekoladowe ciasto z cukinią (bez mąki)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s