Prażona cieciorka

Prażona cieciorka

  • 400 g ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Ciecierzycę ugotować lub użytej tej z puszki (osuszyć ręcznikiem papierowym) i przesypać do miski.

Wlać 2-3 łyżki oliwy i wymieszać, aby ciecierzyca się nią pokryła. W filiżance wymieszać 1 łyżeczkę: słodkiej papryki, soli, oregano; 1/2 łyżeczki: chilli, curry i kuminu.

Wrzucić te mieszankę do ciecierzycy i dokładnie wymieszać, aby ziarenka oblepiły się przyprawami.

Ciecierzycę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 1/2 godziny, w temperaturze 140 stopni. 

Co 10 minut potrząsać blachą, żeby ziarenka się obróciły i równomiernie uprażyły.

Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i zostawić ciecierzycę, aż nieco ostygnie. Można jeść na ciepło lub zimno. Powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, więc najlepiej kontrolować samemu czas pieczenia.

Przechowywać w szczelnym pudełku po całkowitym wystudzeniu.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Prażona cieciorka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s