Tort bananowy z polewą z awokado

Tort bananowy z polewą z awokado

Biszkopt:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (S)
  • 4 banany (S)
  • 1/3 szkl. oleju z pestek winogron (S)
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej (S)
  • szczypta imbiru (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (G)

Banany zmiksować z olejem (S) dodać imbir (O), sól (Sł), sok z cytryny (K) i sodę oczyszczoną (G) Wszystko dobrze zmiksować.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do reszty (S) Zmieszać dokładnie z mąką (S).

Wylać na formę tortową i piec w temp. 180’C około 50 minut.

Po wystudzeniu, przekroić na dwa osobne placki.

Krem:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 galaretka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki dżemu owocowego lub ulubionych owoców – opcjonalnie

Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku. Jogurt wymieszać z owocami/dżemem. Połączyć z galaretką i odstawić do stężenia.

Przełożyć biszkopt. Wstawić do lodówki.

Polewa:

  • 2 szt. awokado
  • 2 serki wiejskie
  • 3 łyżki miodu
  • aromat waniliowy – opcjonalnie
  • 2-3 łyżki kakao – opcjonalnie

Awokado zmiksować z miodem, aromatem i serkami wiejskimi na gładką masę. Dodać kakao. Wysmarować tort. Można udekorować owocami, z kremu wycisnąć ozdoby.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s