Dynia pieczona z fetą

Dynia pieczona z fetą

  • 1 kg dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 100 g sera feta

Dynię obrać ze skóry i pokroić na średniej grubości nieduże plastry lub w dużą kostkę.

W naczyniu żaroodpornym wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką i tymiankiem. Całość zostawić na 10-15 min.

Dynię włożyć do naczynia z oliwą i przyprawami i dobrze wymieszać, aby wszystkie kawałki pokryły się marynatą.

Piec ok. 25 minut w 200’C.
Czas pieczenia zależy od grubości kawałków – sprawdzić widelcem czy dynia jest już miękka.

Na 10 min przed końcem pieczenia, dynię posypać grubo pokruszonym serem feta. Całość zapiec.

 

Podawać na gorąco lub na zimno.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s