Ciasto dyniowo-owsiane

Ciasto dyniowo-owsiane

  • 500 g miąższu z dyni (S)
  • 1 szkl. żurawiny (lub rodzynek) (S)
  • 1 łyżeczka cynamonu (S)
  • 1-2 łyżki zmielonej stewi (S)
  • 1 szkl. daktyli (S)
  • 3 jajka (S)
  • 3-4 łyżki oleju (S)
  • 150 g mąki kukurydzianej (S)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (O)
  • 1 szczypta mielonych goździków (O)
  • 150 g płatków owsianych (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • szczypta kurkumy (G)
  • skórka z cytryny (K)
  • 2 łyżeczki sody (G)

Dynię zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut.

Dynię z daktylami zmiksować (S) Dodać cynamon i stewię (S) Następnie wymieszać z goździkami startymi w moździerzu i gałką muszkatołową i płatkami owsianymi (O) Posolić (Sł) i dodać skórkę otartą z cytryny (K)

Kurkumę i sodę oczyszczoną (G) przesiać z mąką (S) Dodać jajka i żurawinę (S) i wszystko dokładnie wymieszać.

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką).
Piec około 50-55 minut w 170’C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zostawiamy je w formie do ostygnięcia na 15 minut, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s