Grzyby w zalewie solnej

Grzyby w zalewie solnej

  • świeże grzyby leśne
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka octu

Grzyby (tylko kapelusze) pokroić w paski.

Wodę zagotować z solą, cebulą i octem. Dodać grzyby. Gotować 20 minut.

Odsączyć, przelać zimną wodą.

Włożyć do umytych słoiczków, zalać nową gorąca zalewą (na 1 litr wody – 1 łyżka soli).

Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką , zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 1/2 godziny. Zostawić w garnku do ostygnięcia.

Tak przygotowane grzyby w zimnej piwnicy wytrzymają 2- 3 lata.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s