Placki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki:

  • 500 g ziemniaków (S)
  • 1 jajko (S)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej (S)
  • olej z pestek winogron (S)
  • 1 ząbek czosnku (O) – opcjonalnie
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • natka pietruszki (K) – opcjonalnie
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (K)
  • kurkuma (G)

Ziemniaki ugotować i dokładnie utłuc na pure. Ostudzić.

Do ziemniaków dodać jajko (S) Popieprzyć i dodać czosnek (O) Posolić (Sł) Połączyć z jogurtem, natką pietruszki (K) i kurkumą (G) Całość dobrze wymieszać z mąką ziemniaczaną (S)

Smażyć na rumiano z obu stron.

SOS GRZYBOWY:

  • 300 g grzybów leśnych (S)
  • masło klarowane (S)
  • 1 cebula (O)
  • pieprz (O)
  • liść laurowy (O)
  • ziele angielskie (O)
  • sól (Sł)
  • 50-100 ml śmietany 18% (K)
  • kurkuma (G)

Grzyby przebrać, oczyść i opłukać. Pokroić na kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut. Odcedzić.

Na maśle (S) zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać grzyby (S) Chwilę podsmażyć i zalać kilkoma łyżkami wywaru z gotowanych grzybów. Dodać pieprz, liść laurowy i ziele angielskie (O) Posolić (Sł)

Dusić pod przykryciem ok. 15 minut mieszając.

Gdy grzyby zmiękną dodać śmietanę (K) i kurkumę (G)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s