Sernik (bez proszku do pieczenia)

Sernik

Spód:

  • 1 szkl. daktyli
  • 1 szkl. migdałów
  • 1 szkl. wody

Daktyle zalać szklanką wody i gotować na papkę. Dodać migdały i zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1/3 szkl. miodu
  • 6 jajek
  • 40-50 kropel stewi (lub 3/4 szkl. cukru)
  • 1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)

Ser twarogowy utrzeć z miodem, stewią i nasionkami z jednej laski wanilii. Dodawać po jednym jajku i ucierać aż jajko połączy się z masą, następnie dodać następne.

Całość masy wyłożyć do tortownicy wysmarowanej po bokach masłem klarowanym.

Piec 40 minut w 170’C, a następnie 20-30 minut w 160’C.

Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Przełożyć do lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s