Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

  • 600 g świeżych grzybów (borowików i/lub podgrzybków) (S)
  • 2 łyżki masła (S)
  • 1 cebula (O)
  • pieprz (O)
  • 1 litr wody (Sł)
  • sól (Sł)
  • 1/2 szkl. śmietany (K)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny) (K)
  • szczypta kurkumy (G)

Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.

Włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli (S) Popieprzyć (O) Wlać zimną wodę i gotować przez około 10 – 15 minut na małym ogniu. Posolić (Sł) Śmietanę ubić z octem/sokiem z cytryny (K) i przelać do garnka z zupą. Dodać kurkumę (G).

Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s