Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy

  • 2 jajka (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 5-6 łyżek mielonego lnu (O)
  • 1 cebula (O)
  • 2-3 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 szkl. soczewicy zielonej (Sł)
  • 2-3 łyżki otrębów owsianych (K) – opcjonalne (w wersji bezglutenowej pominąć)
  • łyżka soku z cytryny (K)
  • kurkuma (G)

Soczewicę namoczyć godzinę. Ugotować do miękkości, około 30 minut (spokojnie można rozgotować). Odcedzić.

Soczewicę posolić (Sł) Dodać sok z cytryny, ewentualne otręby (K) i kurkumę (G) Wbić jajka (S) wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, pieprzem i mielonym lnem (O)

Formować placki i smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać z ulubionym sosem: grzybowym, pomidorowym itp.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s