Soczewica ze szpinakiem

Soczewica ze szpinakiem

  • 1/2 szkl. zielonej soczewicy (Sł)
  • 1 1/2 szkl. wody (Sł)
  • sól (Sł)
  • 2 łyżki soku z cytryny (K)
  • kurkuma (G)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 200 g szpinaku (S)
  • 2-3 ząbki czosnku (O) lub 1 łyżka startego na tarce imbiru
  • pieprz (O)
  • 1/2 łyżeczki kolendry (O)

Soczewicę ugotować w wodzie bez soli – około 60 minut.

Na rozgrzanej oliwie (S) podsmażyć przeciśnięty czosnek (lub imbir) (O) – około pół minuty. Dodać ugotowaną soczewicę (Sł), sok z cytryny (K) i kurkumę (G).

Mrożony szpinak wrzucamy w całości i dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi (S) dodajemy kolendrę i pieprz. Gotujemy 20 minut na minimalnym ogniu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s