Jesienne oczyszczanie organizmu

Lody, gofry, smażone ryby, frytki… po letnich szaleństwach czas oczyścić organizm ze śluzu. Dni stają się coraz chłodniejsze warto się ogrzać i podnieść naszą odporność odkwaszając organizm i budując zdrowe środowisko.

Dieta zasadowa (alkaliczna), przywraca równowagę zasadowo-kwasową w organizmie. Jest wskazana jako profilaktyka dla zdrowia (warto stosować oczyszczanie tą dietą dwa razy do roku – jesień, wiosna). Ale także pomaga w leczeniu rozmaitych dolegliwości.

Jak zacząć?

Przede wszystkim należy podjąć decyzję, a później w niej wytrwać. To tak najprościej. Poza tym warto przygotować się psychicznie na zmianę sposobu odżywiania, ponieważ dieta oczyszczająca jest bardziej restrykcyjna od zasadowej, stosowanej się na co dzień. Dobrze jest przygotować sobie przepisy, które już wypróbowaliśmy, a zawierają tylko dozwolone produkty. Chodzi o to by jedzenie było smaczne i urozmaicone.

Czego nie jemy?

  • mięsa
  • ryb
  • nabiału
  • pieczywa

  • kasz

  • słodyczy

Ile i jak?

Dieta oczyszczająca podzielona jest na 3 etapy:

Codziennie, bez względu na etap, na czczo wypić ciepłą wodę przegotowaną z cytryną i imbirem lub octem jabłkowym.
W ten sposób rozgrzejemy i pobudzimy nasz układ trawienny i przygotujemy go na nadchodzący dzień.

Wszystkie potrawy powinny być jedzone na ciepło. Można dusić, gotować, piec itd. Chodzi o to by organizm nie był wyziębiony. Surowe warzywa i soki dozwolone są do południa.

Etap I – 5 dni – wprowadzenie do oczyszczania

  • kasze – jaglana, pęczak, brązowy ryż (dla osób bez problemów z zaparciami)
  • warzywa – wszystkie oprócz ziemniaków
  • owoce – jabłka, cytryny, grejpfruty (dla osób, które nie marzną nadmiernie)
  • zioła – wszystkie, najlepiej świeże
  • tłuszcze – oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, itp.)
  • kiełki, rzeżucha
  • napoje – ciepła woda przegotowana (z cytryną i imbirem lub octem jabłkowym), zioła

Etap II – 7 dni (min. 3 dni) wewnętrzne odżywianie

Z jadłospisu eliminujemy tłuszcze i kasze.

  • warzywa – wszystkie oprócz ziemniaków
  • owoce – jabłka, cytryny, grejpfruty (dla osób, które nie marzną nadmiernie)
  • zioła – wszystkie, najlepiej świeże
  • napoje – ciepła woda przegotowana (z cytryną i imbirem lub octem jabłkowym)

Etap III – 5 dni – wychodzenie z oczyszczania

W ciągu pierwszych 3 dni wprowadzamy tylko kaszę jaglaną, ryż, jęczmień i olej lniany. Później kaszę kukurydzianą, gryczaną, ziemniaki i pierwsze strączkowe.

Dzień za dniem

Dzień 1 – menu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s