Pomidory nadziewane kaszą jaglaną, cukinią i marchewką

  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 marchew (S)
  • 1 cukinia (S)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (S)
  • 1 cebula (O)
  • 2-3 ząbki czosnku (O)
  • tymianek (O)
  • szczypiorek (O)
  • pieprz (O)
  • gałka muszkatołowa (O)
  • sól (Sł)
  • 7 dużych, jędrnych pomidorów (K)
  • kurkuma (G)

Kaszę ugotować wg przepisu.
Pomidory umyć, odciąć plaster od strony szypułki, usunąć gniazda nasienne.
Marchewkę i cukinię pokroić.

Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać marchew i cukinię (S) Dodać czosnek a następnie przyprawy: tymianek, szczypiorek, pieprz i gałkę muszkatołową (O) Posolić (Sł) Jednego pomidora dodać do reszty i gniazda nasienne z pozostałych pomidorów (K) Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Zmiksować. Dodać kurkumę (G) Wszystko wymieszać z kaszą jaglaną (S)

Do pomidorów nakładać dużą ilość kaszy. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką albo przykryć folią aluminiową.

Zapiekać w piekarniku 40 minut w 150’C

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s