Gołąbki z kaszą jaglaną i szpinakiem

  • 1 szkl. kaszy jaglanej (S)
  • 1 opakowanie szpinaku (S)
  • kapusta włoska (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 duża cebula (O)
  • 3-4 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne (O)
  • gałka muszkatołowa (O)
  • majeranek (O)
  • lubczyk (O)
  • sól (Sł)
  • 2 pomidory (K)
  • kurkuma (G)

Kaszę ugotować wg przepisu
Kapustę obgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, odciąć liście.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry.

Farsz:
Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulkę (S) Dodać czosnek i chwilę smażyć razem (O) Posolić (Sł) Dodać pomidory pokrojone w kostkę (K) i kurkumę (G)
Szpinak umyć i dodać do farszu, udusić. Wymieszać z kaszą jaglaną (S) Przyprawić: pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i lubczykiem (O)

Całość zawijać w liście kapusty i ciasno układać w garnku wyłożonym swobodnie liśćmi. Zalać wodą i gotować 45 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Gołąbki podawać z ulubionym sosem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s