Szarlotka razowa

  • 100 g masła klarowanego (S)
  • 4 jajka (S)
  • 4 czubate łyżki miodu (S)
  • szczypta kardamonu (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • 2,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej (K)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (G)

Mąkę (K) przesypać razem z sodą oczyszczoną (G) do miski. Wymieszać na sucho.

Dodać miód, masło, żółtka (S) i kardamon (O) Wszystko razem wymieszać aż powstanie kruszonka.

Na blachę (o wym. 20 x 35) wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia wysypać 2/3 kruszonki. Rozłożyć wysmażone jabłka.

Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Wysmarować nią jabłka a na wierzch posypać resztą kruszonki.

Piec 40 minut w temperaturze 180C.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Szarlotka razowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s