Bigos wegański

  • 1 kapusta włoska (S)
  • 100 g suszonych śliwek (S)
  • 1 cebula (S)
  • 1 marchew (S)
  • 1 pietruszka (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • pieczarki (S) – opcjonalnie
  • grzyby suszone (S) – opcjonalnie
  • 8-10 główek czosnku (O)
  • liść laurowy (O)
  • ziele angielskie (O)
  • 2 ziarnka jałowca (O)
  • lubczyk (O)
  • pieprz (O)
  • 2 szkl. zimnej wody (Sł)
  • sól (Sł)
  • 6 pomidorów (K)
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (K)
  • kurkuma (G)

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ugotować i zmiksować na gładką masę.
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce.
Czosnek i cebulę drobno pokroić.
Kapustę włoską poszatkować, kiszoną drobno pokroić.
Śliwki przekroić na pół.

W dużym garnku, na oliwie z oliwek podsmażyć cebulkę. Dodać marchew i pietruszkę (S) Chwilę podprażyć całość, ciągle mieszając. Wrzucić kapustę włoską i śliwki (S) Dodać czosnek, pieprz, ziele angielskie. liść laurowy, jałowiec i lubczyk (O) Podlać 2 szklankami zimnej wody, posolić (Sł) Dodać kapustę kiszoną (K)

Całość wymieszać, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu kilka godzin.

Ważne! Należy sprawdzać ilość odparowywanej wody, w razie potrzeby dolać aby nie przypalić bigosu.

Na koniec dołożyć pastę z pomidorów (K), kurkumę (G), paprykę słodką (S) lubczyk i pieprz (O)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s