Bakłażan nadziewany kaszą

Bakłażan nadziewany

  • 1 duży bakłażan (S)
  • 1 marchewka (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 cebula (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • parmezan (Sł)
  • 3 łyżki natki pietruszki (K)
  • sok z cytryny (K)
  • 100 g kaszy gryczanej (G)

Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, Wsadzić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180’C.
Kasze ugotować wg przepisu.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać marchewkę (S), poddusić chwilę na małym ogniu. Dodać pieprz (O), sól (Sł) natkę pietruszki i sok z cytryny (K) Wszystko wymieszać z kaszą gryczaną (G).

Wydrążonego bakłażana obficie wypełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć w natłuszczonym, żaroodopornym naczyniu.
Posypać startym parmezanem.

Piec około 30 minut w 200’C.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Bakłażan nadziewany kaszą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s