Placuszki z dyni z fetą

Placuszki z dyni z fetą

  • 1 kg dyni (S)
  • 5 łyżek maki kukurydzianej (S)
  • 3 jajka  (S)
  • olej do smażenia (S)
  • pieprz (O)
  • szczypta imbiru (O)
  • 3 łyżki posiekanego koperku (O)
  • sól (Sł)
  • 250 g sera feta (Sł)
  • 1 łyżka natki pietruszki (K)
  • kurkuma (G)
  • 2 łyżki posiekanych pestek dyni (S) – opcjonalnie
  • śmietana / jogurt naturalny (K) – opcjonalnie

Dynie obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 min. Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski.
Ser pokroić w kostkę.

Do dyni dodać jajka (S) pieprz, imbir i koperek (O) Posolić i dodać połowę sera feta (Sł) Posiekaną natkę pietruszki (K) dodać do masy i przyprawić szczyptą kurkumy (G) Wszystko dobrze wymieszać i dodać mąkę kukurydzianą (S)

Wyrobić na jednolita masę. Olej rozgrzać na patelni i łyżką wykładać porcje masy dyniowo-serowej. Placki smażyć z obu stron na zloty kolor.

Przed podaniem można posypać pestkami dyni, pozostałym koperkiem i serem albo zwyczajnie zjeść ze śmietaną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s