Sernik marmurkowy (bez proszku do pieczenia)

Sernik marmurkowy

Spód:

  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. migdałów
  • 4 łyżki mielonego lnu
  • 1 szkl. wody

Rodzynki zalać szklanką wody. Odczekać kilka minut. Dodać migdały i zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1/3 szkl. miodu
  • 6 jajek
  • 40-50 kropel stewi (lub 3/4 szkl. cukru)
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao

Ser twarogowy utrzeć z miodem, stewią, masłem i skrobiom. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż połączy się z masą, następnie dodać następne. Białka ubić na sztywną pianę.

Całość masy podzielić na dwie części:

Do jednej dodać kakao i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać ubitą pianę z jajek i delikatnie połączyć.
Drugą część masy połączyć z pianą z białek.

Masę z kakao wyłożyć do tortownicy wysmarowanej po bokach masłem klarowanym. Na nią wylać drugą masę i delikatnie wymierzać (albo i nie)

Piec 40 minut w 170′C, a następnie 20-30 minut w 160′C.

Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Przełożyć do lodówki.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Sernik marmurkowy (bez proszku do pieczenia)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s