Strudel pełnoziarnisty z jabłkiem

Strudel pełnoziarnisty z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szkl. lnu mielonego
  • 2/3 szkl. miodu
  • 1 łyżeczka inuliny (opcjonalnie)
  • 1 kg jabłek
  • skórka z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek (namoczonych)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w większą kostkę i wymieszać z bułką tartą, miodem, rodzynkami i skórką z cytryny.Ciasto cienko rozwałkować, a następnie powyciągać rękami na jeszcze cieńsze. Jeśli gdzieś ciasto się przerwie, nie szkodzi.Ciasto przełożyć na serwetkę (będzie się łatwiej zwijać). Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 0,5 cm marginesu. Pomagając sobie serwetką, zwinąć ciasto i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180oC około 45 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Strudel pełnoziarnisty z jabłkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s