Zapiekanka z brokułem i bakłażanem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i bakłażanem

  • 150 g – brokuł  (S)
  • 250 g – bakłażan (S)
  • 400 g – ziemniaki (S) – opcjonalnie
  • 1 łyżki – oliwki z oliwek (S) – opcjonalnie
  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 większa cebula (O)
  • 3 ząbki – czosnek (O)
  • pieprz (O)
  • szczypta – gałka muszkatołowa (O)
  • sól (Sł)
  • 200 g – ser feta (Sł)
  • 250 ml – śmietanka lub jogurt naturalny (K)
  • 1 łyżka – natka pietruszki (K)
  • szczypta – kurkuma (G)

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i zostawić na 30 minut. Wytrzeć w ręcznik papierowy i pokroić w paski lub kostkę.
Brokuł zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut pod przykryciem lub ugotować 5 minut na parze.
Ziemniaki ugotować na wpół twardo.

W garnku, na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę (S) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i gałkę muszkatołową (O) Chwilę podsmażyć i połączyć z serem feta (Sł) oraz jogurtem i drobno posiekaną natką pietruszki (K) Dusić wszystko razem kilka minut aż sos zacznie gęstnieć i na koniec dodać kurkumę (G)

Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą, wyłożyć warzywa (ziemniaki, brokuł, bakłażan) i zalać wszystko sosem.

Piec w 200’C około 30 minut.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Zapiekanka z brokułem i bakłażanem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s