
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i bakłażanem
- 150 g – brokuł (S)
- 250 g – bakłażan (S)
- 400 g – ziemniaki (S) – opcjonalnie
- 1 łyżki – oliwki z oliwek (S) – opcjonalnie
- oliwa z oliwek (S)
- 1 większa cebula (O)
- 3 ząbki – czosnek (O)
- pieprz (O)
- szczypta – gałka muszkatołowa (O)
- sól (Sł)
- 200 g – ser feta (Sł)
- 250 ml – śmietanka lub jogurt naturalny (K)
- 1 łyżka – natka pietruszki (K)
- szczypta – kurkuma (G)
Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i zostawić na 30 minut. Wytrzeć w ręcznik papierowy i pokroić w paski lub kostkę.
Brokuł zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut pod przykryciem lub ugotować 5 minut na parze.
Ziemniaki ugotować na wpół twardo.
W garnku, na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę (S) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i gałkę muszkatołową (O) Chwilę podsmażyć i połączyć z serem feta (Sł) oraz jogurtem i drobno posiekaną natką pietruszki (K) Dusić wszystko razem kilka minut aż sos zacznie gęstnieć i na koniec dodać kurkumę (G)
Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą, wyłożyć warzywa (ziemniaki, brokuł, bakłażan) i zalać wszystko sosem.
Piec w 200’C około 30 minut.
chętnie spróbuję! 😉