Fasolka po ajwarsku

Fasolka po bretońsku na ostro z ajwarem

  • 1 opakowanie (500 g) fasoli białej
  • 1 kg czerwonej papryki (S)
  • 2/3 szklanki miodu (S)
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron (S)
  • 5-10 g papryczek peperoni (O)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • bazylia (O)
  • 1/2 – 1 łyżka soli (Sł)
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego (K)
  • 200 g koncentratu pomidorowego (K)
  • 1 łyżeczka kurkumy (G)

Fasolę moczyć całą noc. Na drugi dzień ugotować do miekkości (około 1 godziny)

Miód rozpuścić w ciepłym oleju. Dodać zmiksowaną paprykę (S) z papryczką peperoni i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię (O) Posolić (Sł) Wlać ocet jabłkowy (K)
Gotować na wolnym ogniu. W trakcie dodawać koncentrat pomidorowy (K) i kurkumę (G)

Ugotowaną fasolę wymieszać z sosem. Podawać na ciepło.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s