Pieczona papryka

Pieczona papryka

Od czego zacząć pieczenie papryki?

Po pierwsze – warto od razu upiec kilka papryk. Po drugie – przed pieczeniem trzeba je umyć. Po trzecie – blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewam do 200 st. C (ma być gorąco!). Po czwarte – układam papryki na blasze i wstawiam do piekarnika.

Papryki piekę ok. 30 minut, aż skórka sczernieje (mniej-więcej w połowie pieczenia delikatnie przekładam je na drugą stronę). Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości papryk i odmiany – warto więc kontrolować pieczenie i w razie potrzeby, skrócić lub wydłużyć czas pieczenia.

Po wyjęciu z pieca ostrożnie przekładam je do worka foliowego (lub worków, jeśli papryk jest więcej), zakręcam i odstawiam na 10-15 minut. Worek zaparuje i napęcznieje od ciepła, ale to dobrze – dzięki temu łatwiej jest zdjąć z papryki skórkę, co jest moim kolejnym etapem przygotowania. Róbcie to ostrożnie, bo upieczona papryka jest bardzo delikatna i łatwo się rozpada. Na koniec wystarczy ją delikatnie przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Pieczona papryka jest gotowa! Możesz ją przechowywać w lodówce w słoiku, zalaną oliwą. Gwarantuję, że każda jej ilość zniknie w przeciągu kilku dni…

Źródło: Piotr Murawski – przepisy.pl

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s