Zapiekanka ziemniaczana z oliwkami

Zapiekanka ziemniaczana z oliwkami

  • 1 kg ziemniaków (S)
  • 2 papryki czerwone (S)
  • 250 g pieczarek (S)
  • 150 g oliwek zielonych (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 3-4 cebule (O)
  • bazylia (O)
  • oregano (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 150 g żółtego sera (Sł)
  • 3 pomidory (K)
  • kurkuma (K)

Ziemniaki i pieczarki pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w pół plasterki.
Paprykę pokroić w paski.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i kolejno układać:  1/2 część ziemniaków (S), Pieczarki (S) Papryka (S) 1/2 część cebuli (O) Pierz (O) Bazylia (O) Oregano (O) Posolić (Sł) Pomidory (K) Kurkuma (G)  1/2 część cebuli (O)  1/2 część ziemniaków (S) Oliwki w całości (S)

Piec 1 godzinę w 200’C. W połowie czasu pieczenia posypać żółtym serem.

źródło: Ewa Wachowicz gotuje.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s