Tradycje Bożonarodzeniowe na Świecie

Boże Narodzenie – Tradycje na świecie

„Dziwna ta Noc Grudniowa,
W nią milkną wszelkie zatargi,
Kurczą się serca człowiecze,
Gloria śpiewają wargi,
I w duszę wlewa się spokój,
Człowiek człowiekiem się staje,
Gdyby rok cały tak było,
Świat stałby się rajem.”

Wawrzyniec Hubka „Dąb”

Czeskie gwiazdkowe ciasteczka

CZESI I SŁOWACY zasiadają do Wigilii po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdy. Pod obrus na wigilijnym stole podkładają kromki chleba. Wśród dań wigilijnych króluje tzw. mzika, czyli mieszanina suszonych owoców i orzechów. Honorem gospodyni jest upieczenie jak największej ilości kruchych ciasteczek w kształcie gwiazdek. Są też drożdżowe ciastka, bułki z makiem i zupa z kwaszonej kapusty. Dom ubiera się kolorowymi kwiatami, a w mieszkaniach króluje ogromna choinka. Po wsiach chodzą weseli kolędnicy.

Szwedzki dopp i grytan

SZWEDZI Boże Narodzenie nazywają JUL. W Wigilię spożywa się słodki chleb domowego wypieku z dodatkiem imbiru. Tradycyjną potrawą jest doppa i grytan, czyli chleb moczony w wodzie, w której uprzednio gotowano mięso. Wszystkich gromadzi choinka i prezenty, które według tamtejszych wierzeń – przynoszą krasnoludki.

Iskry dobrobytu z węgierskiego ogniska

WĘGRZY na Wigilię jedzą zupę rybną, rybę smażoną, zawijaniec z makiem, galaretę i gołąbki. Pod obrus podkłada się siano, a stół posypuje się soczewicą na znak dobrobytu. Pieczone ciasta, koniecznie muszą być z makiem, który zapewnia rodzinie miłość. Na wsiach przez całą noc pali się pnie drzew, a rano gospodarz rozgrzebuje ognisko w ten sposób, by poleciało jak najwięcej iskier. Im jest ich więcej, tym większy dobrobyt czeka gospodarzy Po spożyciu ryby na stół wigilijny podaje się również mięso – pieczonego indyka nadziewanego kasztanami i owocami.

Ciasto w kształcie polana drzewnego

FRANCUZI wierzą, że w noc Bożego Narodzenia sam malutki Pan Jezus przynosi im podarki i wkłada je do bucików, a na wsi do starych chodaków. Zostawia się je puste koło komina, gdyż tędy, jak głoszą wierzenia – przychodzi Dobroczyńca. Wigilijna wieczerza rozpoczyna się dopiero po Pasterce, a składają się na nią: indyk nadziewany kasztanami, ostrygi, zimne potrawy potrawy z jaj i tradycyjny słodki tort w kształcie polana drzewnego.

Berlińska Choinka Bożonarodzeniowa

Tradycyjnym daniem wigilijnego stołu NIEMCÓW jest pieczona gęś zapijana piwem oraz specjalny placek wigilijny. Z innych słodkości znane są słynne pierniki saskie, wieńce czekoladowe i strucle. Nieodzownym rekwizytem jest choinka, która właśnie stąd wzięła swój początek.

Austriackie dzwony bijące w wigilię

W AUSTRII przygotowania do Świąt trwają pełne cztery tygodnie, podczas których w domach wiesza się zielone gałązki, przystrojone fioletowymi wstążkami i czterema świeczkami. W Wigilię o godz. 17.00 w domach dzwoni dzwoneczek i oznajmia, że nastał czas kolacji i prezentów. O północy dzwonią dzwony wszystkich kościołów, zapraszając wiernych na Pasterkę.

Amerykańska Poinsettia (Gwiazda Betlejemska)

W STANACH ZJEDNOCZONYCH obchody Świąt Bożego Narodzenia poprzedzają sobotnio-niedzielne spotkania w gronie przyjaciół. Czas tych spotkań otwiera pierwsza grudniowa sobota. Każdy amerykański dom jest w te weekendy domem otwartym. Znajomi mogą przyjść i zjeść kolację, której tradycyjnym daniem jest pieczony indyk. Natomiast Wigilię przeżywa się w gronie najbliższych. Rodzina spotyka się na śniadaniu, podczas którego spod choinki każdy wyjmuje prezenty. Tradycyjnym kwiatem bożonarodzeniowym jest poinsetti, który ustawia się na stole, a na drzwiach wiesza się świerkowe wianki ozdobione bańkami.

Włoski „Bambino” – dzięciątkow żłobie

WŁOSI przygotowują się do Świąt przez cały grudzień. Strojone są ulice, sklepy pełne są różnych szopek, wszędzie można kupić Bambino, czyli Dzieciątko w żłóbku, które potem dzieci zanoszą na Plac św. Piotra do pobłogosławienia przez Ojca Świętego. Mało słyszy się kolęd, nie ma opłatka, choinki spotyka się rzadko. Najpopularniejszą potrawą wigilijną jest indyk, pierożki z mięsem oraz ciasto drożdżowe z dużą ilością korzeni.

Hiszpański „opłatek” – turron

HISZPANIE w Święta łamią się turron. Jest to coś w rodzaju chałwy i stanowi wielki przysmak. Nastrój Świąt bardziej oddają ulice i place miast, niż domy rodzinne. Całe rodziny udają się na zabawy wokół wielkich choinek, oświetlonych niezliczoną ilością lampek. Wigilijnym daniem jest tu pieczona morska ryba. Po Pasterce odbywa się uliczny festyn kolęd, pieśni i tańców. Jednak bardziej uroczystym dniem jest święto Trzech Króli, kiedy to na ulice wyruszają pochody magów, którzy rozdają smakołyki.

Wenezuelska choinka i tropikalna pogoda

Boże Narodzenie w WENEZUELI nie może obyć się bez choinki, która jest bardzo droga, bo sprowadzana aż z Kanady. Panuje wielki upał, gdy spoceni mieszkańcy zasiadając do wigilijnej kolacji. Na stole znajduje się indyk, sprowadzany z USA, pieczeń wieprzowa i winogrona. Wielu na świąteczne dni wybiera się w Andy lub na Wybrzeże, bo Święta trwają do 2 stycznia.

Duński budyń z ryżu z ukrytym migdałem

W DANII tradycyjnym daniem jest budyń z ryżu, w którym ukryty jest jedyny migdał. Kto go znajdzie, otrzymuje w nagrodę marcepanową świnkę, która ma zapewnić szczęście w przyszłym roku. Nabożeństwa odbywają się po południu, a po nich śpiewa się kolędy i tańczy wokół choinki, pod którą leżą prezenty.

Norweski św. Mikołaj

NORWEGOWIE wierzą, że ich kraj jest krajem Bożego Narodzenia. Dzieci na całym świecie wierzą, że to właśnie stąd, z kraju Dalekiej Północy wyrusza na swą wędrówkę z workiem pełnym prezentów – św. Mikołaj. Święta mają swój początek już od 21 grudnia, od którego to dnia nie wykonuje się poważniejszych prac. W Wigilię po nabożeństwie wszyscy zbierają się na tradycyjną kolację, której podstawowym daniem jest owsianka z jednym migdałem. Ten, komu się on trafi, otrzymuje podarek. Wieczerza składa się z dań typowych dla tradycyjnej kolacji.

Angielski pudding ze śliwek

W ANGLII nie obchodzi się Wigilii, lecz największą wagę przywiązuje się do pierwszego dnia Świąt, gdy cała rodzina gromadzi się na wspólnym obiedzie. Na stole musi być indyk, otoczony wieńcem kiełbasek i pudding z suszonymi śliwkami, który skrapia się alkoholem, zapala i płonący wnosi się do jadalni. Pod sufitem zawiesza się choinki i gałązki jemioły.

~~~~~~~~~~~~

MEKSYKANIE zasiadają do Wigilii o północy. Potrawy wigilijne są nad wyraz wyszukane: zupa rybna z knedlami z mięsa, ogromny indyk upieczony z wielkim, wspaniałym ogonem, w całości upieczona wielkich rozmiarów ryba morska, którą się je z ziemniakami w śmietanie. Pod choinką znajduje się szopka, a po wieczerzy dzieci kijami starają się rozbić wiszący u sufitu dzban ze słodyczami.

Święta na Plaży

W AUSTRALII Święta przypadają w środku lata, dlatego też australijskie plaże przypominają jeden wielki stół świąteczny. Na rozłożonych obrusach leżą pieczone indyki, puddingi, orzechy, ciastka i brandy. Św. Mikołaj przynosi o poranku prezenty w wełnianej skarpecie.

Eskimosi jadący na pasterkę

W KANADZIE Eskimosi wędrują na Pasterkę nieraz kilka dni, do osady, gdzie pracują misjonarze. Msza św. odprawiana jest w wielkim igloo, oświetlonym lampami z foczym tłuszczem, a w Modlitwie Pańskiej wypowiada się słowa: „Mięsa naszego powszedniego daj nam dzisiaj…”, gdyż Eskimosi nie znają chleba.

Źródło: „Źródło” nr 51 (312)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s