Pierniczki

Pierniczki

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g masła
  • ¾ szklanki miodu
  • 2 łyżki mleka

Mąkę, kakao, cukier, przyprawę do piernika, sól i sodę wymieszać razem. Dodać masło i zmiksować wszystko razem. Następnie stopniowo dodawać miód i mleko. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.

Ciasto podzielić i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 7 mm. Rozwałkowane ciasto ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godz. lub na całą noc.

Po tym czasie wykrawać z ciasta foremkami wzory i układać na papierze do pieczenia.

Piec każdą blachę po 13 minut w 180°C.

Ciastka pozostawić na blasze, aż ostygną.
Przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej około 1 tygodnia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s