Tahini – pasta sezamowa

Tahini – pasta sezamowa

Tahini to nic innego jak pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Na Bliskim Wschodzie tahini robi się z lekko podprażanych nasion sezamu (aby nadać bardziej intensywny aromat).  Jest składnikiem wielu bliskowschodnich potraw m.in. hummusu, którego bazą ten właśnie będzie.

Poza hummusem, można ją wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do ciast i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki.

Składniki:

  • 100 g  ziaren łuskanego sezamu
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego (sezamowego, winogronowego, słonecznikowego)

Sezam przerzucić na suchą patelnię i prażyć na małym ogniu ciągle mieszając, tak by ziarna lekko się zarumieniły, a kuchnię wypełnił zapach prażonego sezamu.
Podprażony sezam przesypać do wysokiego naczynia i miksować, powoli dolewając olej. Miksować około 5 minut, zbierając pastę z boków.będzie jednolita i gładka.

W lodówce można ją przechowywać nawet do 3 miesięcy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s