Knafeh – arabski deser

Ciasto:

  • 250 g ciasta kadayif (zamiennie chleb tostowy)
  • 100 g masła klarowanego

Masa serowa:

  • 250 g sera mozzarella lub
    • 250 g sera ricotta
    • 200 ml gęstej śmietany

Syrop:

  • 200 g miodu (cukru)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody różanej
  • duża szczypta szafranu

Ciasto:

Ciasto kadayif (lub chleb tostowy) zmielić w blenderze kawałkami. Masło rozpuścić na małym ogniu na patelni i dodać ciasto kadayif  (lub chleb tostowy). Bardzo dokładnie wymieszać, do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło.

Ciasto podzielić na dwie części

Masa serowa:

Mozzarellę pokroić w plastry lub ser ricotta dobrze wymieszać ze śmietaną.

Syrop:

Miód rozpuścić w gorącej wodzie, zagotować na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać namoczony w łyżce wody szafran i wodę różaną. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Na okrągłej blasze o śr. 24 cm ciasno ułożyć połowę „ciasta”. Na ciasto położyć „masę serową”. Przykryć pozostałą częścią „ciasta”, docisnąć. 

Piec 30 minut w 175’C.

Upieczone, świeżo wyjęte z piekarnika ciasto polać ostudzonym syropem.  Posypać zmielonymi pistacjami. Podawać na gorąco. Zimne smakuje również wyśmienicie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s