Pasta z ciecierzycy z oliwkami i suszonymi pomidorami

Pasta z ciecierzycy z oliwkami i suszonymi pomidorami

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (Sł)
  • zimna woda (Sł)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (G)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta z pomidorów) (S)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (O)
  • 1/2 łyżeczki imbiru (O)
  • 1 łyżka suszonej bazylii (O)
  • 1 ząbek czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 20 czarnych oliwek (Sł)
  • 8 suszonych pomidorów w oleju (K)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (G)

Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą (Sł) dodać łyżeczkę sody oczyszczonej (G) i odstawić na całą noc do namoczenia.

Na drugi dzień ciecierzycę przepłukać, zalać świeżą wrzącą wodą (G) Gotować 45 minut. Pozostawić do ostudzenia w zagotowanej wodzie. Odcedzić.

Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z oliwą (S). Dodać pieprz, pieprz cayenne, imbir, czosnek i bazylię (O) Posolić (Sł) Dodać oliwki (Sł) i pomidorki (K) zmiksować na w miarę gładką masę. Dodać kurkumę (G) Dobrze wymierzać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s