Murzynek

Murzynek

  • 200 g masła ghee (lub 1 kostka masła)
  • 1 szklanka miodu (lub cukru)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kakao

Masło rozpuścić, dodać wodę i kakao. Odlać 1/3 szklanki na polewę.
Resztę ostudzić.

Mąkę przesiać z sodą. Dodać ostudzoną masę kakaową i żółtka jajek. Wszystko dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę. I połączyć z resztą ciasta, delikatnie mieszając łyżką.

Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 40 minut w 170’C.

Po ostudzeniu ciasta polać całość polewą.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s