Antyoksydanty i polifenole – Herbaty

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) pomagają organizmowi zwalczać stres oksydacyjny, który staje się przyczyną wielu chorób związanych z wiekiem, takich jak rak, choroby serca i choroba Alzheimera. Znajdziemy ich wiele w herbatach.

Biała i zielona herbata oraz rooibos, zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy (polifenoli), które wzmacniają układ odpornościowy. Najpopularniejsza z nich jest herbata zielona, która już od ponad 4 ooo lat jest znana i stosowana w Chinach, a od XVII wieku również w Europie. Herbata biała, do niedawna nazywana herbatą arystokracji, to mniej znana, ale bliska krewna herbaty zielonej. Rooibos, z kolei, to nie herbata (ale tak zwykło się ją nazywać) a napar z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Właściwości przeciwutleniające i ochronne ma równie duże jak jej „herbaciane siostry”, z tą różnicą, że nie jest cierpka – nie zawiera garbników.

A teraz konkretniej:

Zielona herbata

Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę.

Zawiera wysoki poziom katechina-3-galusan epigalokatechiny (przeciwutleniacz – nie występuje w rooibos’ie). Uważa się, że katechiny hamują rozmnażanie komórek nowotworowych i zachęcają je do „śmierci”.

  • Zielona herbata zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, a także sole mineralne.
  • Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi.
  • Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym.
  • Łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i odprężająco.
  • Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych.
  • Hamuje predyspozycje do koagulacji (zlepiania) płytek krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą skuteczność przypisuje się epigallocatechinie.
  • Dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł).
  • Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą.
  • Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie.
  • Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki – spowalnia proces starzenia.
  • Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne.

Zielona herbata minimalizuje również odkładanie się w ludzkim organizmie strontu 90. Do wzrostu stężenia tego niebezpiecznego pierwiastka dochodzi w wyniku skażeń radioaktywnych i wypadków w elektrowniach atomowych. Stront 90 odkłada się w szpiku kostnym i niszczy go. Zgodnie z obserwacjami japońskich lekarzy,  zwolennicy zielonej herbaty nawet po atomowym uderzeniu na Hiroshimę mieli większą szansę przeżycia od ludzi pijających ją jedynie sporadycznie.

Biała herbata

Białą herbatę otrzymuje się z delikatnych, nierozwiniętych pączków, zbieranych wczesną wiosną.  W tym stadium listki pokryte są drobniutkimi, białymi włoskami. Stąd wzięła się nazwa tego najdroższego gatunku herbaty.  Listki nie są poddawane procesowi fermentacji, a jedynie delikatnie suszone. To sprawia, że   wartościowe substancje zostają zachowane w wysoce  skoncentrowanej formie.

Można powiedzieć, że biała herbata jest wzmocnioną wersją swojej zielonej „siostry”. Zawiera 3 razy więcej antyoksydantów i 2 razy więcej polifenoli. Poza tym zawiera bardzo dużo witaminy C (w jednej filiżance jest jej tyle, co 12 szklankach soku z pomarańczy) oraz witaminy: A, D, K, kompleks z grupy B oraz minerałów: żelazo, wapń, fosfor, selen, potas, cynk, magnez.

  • Wspomaga odporność.
  • Łagodzi napięcia i stresy.
  • Działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację. (zawiera dużo kofeiny)
  • Chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
  • Wiąże metale i toksyny, które są następnie usuwane z organizmu.
  • Uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ich sprężystość pomagają w hamowaniu przejścia cholesterolu do krwioobiegu.
  • Zapobiega tworzeniu się skrzepów wykazując właściwości antyagregacyjne (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi).
  • Zapobiega anemii poprzez zawartość żelaza i witaminy C, która wspomaga jego wchłanianie.
  • Wspomaga prawidłową gospodarkę kostną organizmu.
  • Reguluje prawidłowe procesy metaboliczne.
  • Poprawia ogólny stan skóry, włosów i paznokci oraz pomaga eliminować wolne rodniki.
  • Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych jamy ustnej.
  • Reguluje gospodarkę wodną organizmu.
  • Niweluje zmęczenie, senność i drażliwość, dbając o prawidłowy metabolizm komórkowy i przewodnictwo nerwowe. 

Rooibos

Rooibos jest naturalnie bogaty w dwa rodzaje przeciwutleniaczy polifenolowych – aspalathin i nothofagin. Wielu naukowców i dietetyków uważa te polifenole za silne środki w zwalczaniu zapalenia naczyń, jedną z przyczyn chorób serca. Oprócz tego, że nie zawiera tych składników herbat, które uważane są za niezdrowe, ma wiele cennych witamin, minerałów i innych związków korzystnych dla zdrowia.

W naparze znajdują się m.in.: przeciwutleniacze, kwasy fenolowe oraz mikroelementy: żelazo, potas, miedź, wapno, mangan, magnez, fluor, cynk, kwercetynę  oraz flawonoidy, które są naturalnym środkiem antydepresyjnym.

  • pomaga przy bólach głowy,
  • pomaga przy schorzeniach jelit i kłopotach żołądkowych, chroniąc błonę śluzową
  • korzystnie wpływa na kości i szkliwo zębowe,
  • zmniejsza podatność jamy ustnej na infekcje,
  • działa rozkurczowo, bezpośrednio na układ nerwowy, co ma bardzo duże znaczenie przy różnego rodzaju nieżytach żołądkowo-jelitowych, kolkach, zapaleniach jelit lub dolegliwościach menstruacyjnych,
  • zalecana jest kobietom w ciąży, ponieważ obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom,
  • u matek karmiących stymuluje wytwarzanie pokarmu,
  • poprawia nastrój i samopoczucie (flawonoidy obecne w Rooibosie są naturalnymi środkami antydepresyjnymi, które pobudzają wydzielanie hormonu serotoniny, zwanej „hormonem dobrego nastroju”),
  • hamuje uwalnianie histaminy, przez co działa leczniczo przy alergiach i astmach,
  • hamuje tworzenie się zwapnień w tętnicach (arteriosklerozę), zapobiega miażdzycy,
  • działa leczniczo na choroby skóry, np. trądzik i goi zewnętrzne, trudno gojące się lub swędzące rany (należy jej wtedy używać jako okład zewnętrzny),
  • działa kojąco przy bólach głowy, bezsenności, rozdrażnieniu, skokach ciśnienia itp.
  • jest doskonałym napojem uspokajającym,
  • wspomaga przemianę materii (posiada mało kalorii, przez co wspomaga kuracje odchudzające),
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • hamuje produkcję komórek nowotworowych,

Rooibos nie zawiera w sobie teiny (odpowiednik kofeiny w herbacie – związek pobudzający) ani garbników (powodujących cierpki smak herbat), mogą ja zatem pić osoby chore na nerki, dzieci oraz kobiety w ciąży i chorzy na nadciśnienie.

ORAC

ORAC to skrót od angielskiego Oxygen Radical Absorbance Capacity, zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej: pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna) w wielu popularnych produktach spożywczych. Parzona zielona herbata ma wynik około 1250, podczas gdy Rooibos zawiera się pomiędzy 725 i 1110.

Naukowcy zalecają zażywanie około 5000 jednostek ORAC dziennie z szerokiego zakresu produktów spożywczych.

Zalecenia ekspertów

Ponieważ każdy przeciwutleniacz zwalcza różne przyczyny utleniania w ciele ludzkim, badacze zalecają zażywanie przeciwutleniaczy z wielu źródeł, w tym z owoców, warzyw, orzechów oraz herbat. Wybierając produkty, które mają wyższy wskaźnik ORAC można być pewnym, że spożywa się odpowiednią ilość antyoksydantów, w celu zmniejszenia ryzyka wielu chorób.

źródło: livestrong.com, flavonactiv.pl, herbatka.bloog.pl, 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Antyoksydanty i polifenole – Herbaty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s