Czerwona fasola po Indyjsku – Rajma Chawal (Indie)

Rajma Chawal (Indie)

  • 2 łyżki masła ghee (lub olej) (S)
  • 1 szklanka czerwonej fasoli  (lub 1 puszka czerwonej fasoli) (S)
  • 2 cebule (O)
  • 6 ząbków czosnku (O)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru (O)
  • 1 zielone chilli (O)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (O)
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (O)
  • 1 łyżeczka kminku (O)
  • 1 łyżeczka gram masala (O)
  • 1 łyżeczka kardamonu (O)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka soku z limonki (K)
  • 2 średnie pomidory (lub 1/2 puszki pomidorów) (K)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (G)

Masło rozpuścić i poczekać aż będzie gorące (S)

Dodać:
– kolendrę, kardamon, kminek i gram masala (O) Smażyć 20 sekund
– przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir (O) Smażyć 1-2 minuty
– drobno posiekaną cebulę i chilli (O) Smażyć 2-3 minuty
– pieprz cayenne (O) Smażyć 20 sekund

Posolić (Sł) Dodać pomidory i sok z limonki (K) oraz kurkumę (G)

Do wszystkiego dodać czerwoną fasolę (S) Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić 8-10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Podawać można z ryżem basmati i świeżą kolendrą albo tak jak na zdjęciu – z zieloną soczewicą.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Czerwona fasola po Indyjsku – Rajma Chawal (Indie)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s