Cottage Pie w wersji wege (Anglia)

Wege Cottage Pie

  • 25 dkg boczniaków (można użyć pieczarek) (S)
  • 2 marchewki (S)
  • 1 szklanka zielonego groszku (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (S)
  • 1-2 ząbki czosnku (O)
  • 2 średnie cebule (O)
  • 3-4 gałązki selera naciowego (O)
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego (O)
  • pieprz (O)
  • 1 łyżeczki tymianku (O)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (O)
  • 1/2 łyżeczki szałwii (O)
  • 2 większe pomidory lub 1 łyżka przecieru pomidorowego (K)
  • 1/2 kg ugotowanej soczewicy (w oryginale mielona wołowina) (Sł)
  • 1 szklanka zimnej wody (Sł)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka kurkumy (G)

Puree ziemniaczane:

  • 1/2 kg ziemniaków (S)
  • 1 łyżka masła klarowanego (S)
  • woda (może być mleko)

Puree:
Ziemniaki zalać wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć (nie do końca), dodać masło klarowane. Utłuc na puree.

Soczewicę ugotować wg przepisu (1 szklanka soczewicy zielonej, 3 szklanki wody). Najpierw zalać wodą na 1 godzinę. Następnie dolać 2 szklanki wody i gotować 40 minut pod przykryciem.

Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę oraz pokrojoną w kostkę marchewkę (S) i seler naciowy (O) Dodać imbir, pieprz, tymianek, rozmaryn i szałwię (O) Posolić (Sł) Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Dodać na patelnię (lub koncentrat pomidorowy) (K) Dodać kurkumę (G)

Wszystko wymieszać i chwilkę dusić pod przykryciem. Następnie dodać boczniaki (pieczarki), paprykę słodką i groszek zielony (S) Dodać czosnek (O) Wszystko razem dusić 8-10 minut. Zdjąć z ognia i połączyć z ugotowaną soczewicą (Sł)

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć ciasno puree ziemniaczanym.

Piec 20-25 minut w 180’C. Można posypać serem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s