Barszcz prawie ukraiński

Barszcz „podrabiany” ukraiński

  • 500 g czerwonych buraków (S)
  • 4-5 ziemniaków (S)
  • 1 łyżka masła klarowanego (S)
  • 2 średnie cebule (O)
  • zielona część pora (O)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • liść laurowy (O)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego (O)
  • 1 łyżeczka lubczyku (O)
  • 1 łyżka majeranku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • niepełna szklanka fasoli Jaś lub drobniejszej perłowej
  • kilka kropel soku z cytryny (K)
  • 200 ml śmietany 22-proc. lub 180 ml kremówki (K)
  • kurkuma (G)

Dzień wcześniej przebrać fasolę, przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić. Gdy woda wystygnie, odlać ją i wypłukać ziarna na sitku. Wrzuć do mniejszego garnka i zalać taką ilością wody, aby je przykrywała. Garnek przykryć i odstawić na noc.

Do fasoli (S) dodać liść laurowy i ziele angielskie (O) Jeśli jest taka potrzeba – dolać wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 30-40 minut. Posolić (Sł) Dodać kilka kropel cytryny (K) i kurkumę (G)

Na maśle klarowanym poddusić drobno pokrojoną cebulę. Warzywa umyć i obrać. Buraki, seler, pietruszkę i marchewkę (S) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do dużego garnka z cebulą. Dodać zieloną część pora  i selera (O) Zalać 5 szklankami zimnej wody (Sł) Dodać natkę pietruszki (K) i szczyptę kurkumy (G) Przykryć i postawić na malutkim ogniu.

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z już podgotowanymi warzywami. Gotować około 15 minut (aż będą miękkie). Zieleninę wyłowić i odcisnąć.

Przyprawić stewią (cukrem lub miodem). Dodać gorącą fasolę (S) oraz lubczyk, majeranek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek (O) Starannie wszystko wymieszać.

Śmietanę można dodać na talerzu lub wcześniej wymieszać z niewielką ilością ostudzonego wywaru i połączyć z całą zupą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s