Zupa krem z cieciorki

Zupa krem z cieciorki

  • 1 szklanka cieciorki (S)
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu (S)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (S)
  • pieprz (O)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (O)
  • 1 łyżeczka imbiru (O)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (O)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (G)
  • 1 łyżeczka kurkumy (G)

Cieciorkę dzień wcześniej wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zmienić wodę, zagotować i dodać sodę oczyszczoną (G) Gotować około 40 minut.

Dodać sezam i słodką paprykę (S) i wszystko zmiksować. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem cayenne (O) Posolić (Sł) dodać sok z cytryny (K) i kurkumę (G)

Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty wystarczy rozcieńczyć go wrzątkiem i dobrze wymieszać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s