Penne z brokułami, marchewką i mozzarellą

Penne z brokułami, marchewką i mozzarellą

  • 1 marchewka (S)
  • 500 g brokuła (S)
  • 1/2 szklanki mleka (S)
  • 1 cebula (O)
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej (O)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (O)
  • 1 łyżeczka imbiru (O
  • sól (Sł)
  • 400 ml śmietany 18% (K)
  • kurkuma (G)
  • makaron pełnoziarnisty

Marchewkę pokroić w drobną kosteczkę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować warzywa na parze.

Na maśle klarowanym (S) podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (O) przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i imbirem (O) Posolić (Sł)  Dodać śmietanę (K), kurkumę (G) i pokrojoną w kostkę mozzarellę (S) Poczekać aż ser się rozpuści.

Gdyby sos wyszedł za gęsty można go w tym momencie rozrzedzić mlekiem (S) a jeśli jest OK, to dodać ugotowane warzywa (S) ewentualnie doprawić pieprzem do smaku (O).

Połączyć z makaronem. Zjeść.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s