Ciasto budyniowe z bananami (bez pieczenia)

Ciasto budyniowe z bananami

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 6 łyżek cukru

Pozostałe składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 48 małych herbatników
  • 2 banany
  • 1 galaretka owocowa

Forma: 25 x 30 cm

Krem:
Z pól litra mleka odlać niecałą szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać budyń bez cukru i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje, dodać do niego pozostałe mleko, dokładnie wymieszać i zagotować. Gdy budyń zgęstnieje odstawić go do całkowitego ostygnięcia. Dodając po łyżce masła, zmiksować na jednolity krem z budyniem.

Galaretka:
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Ciasto:
Spód tortownicy (blachy) wyłożyć biszkoptami. Przełożyć kremem a następnie wyłożyć herbatniki – krem – herbatniki – krem. Na ostatniej warstwie kremu wyłożyć pokrojone banany i zalać już lekko tężejącą  galaretką. Ciasto włożyć na co najmniej 2h do lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s