Sałatka z wędzonego łososia z dip’ami czyli warsztatowy misz-masz

Sałatka z łososia

Sałatka powstała w trakcie warsztatów kulinarnych w ramach projektu nordic cross point. W związku z tym, że wszystko było używane „na oko”, nie podaję konkretnych ilości.

  • łosoś wędzony
  • sałata
  • awokado
  • limonka / cytryna
  • kapary
  • pieprz
  • sól
  • pomidorki koktajlowe
  • jajka przepiórcze
  • rzodkiewka
  • oliwa z oliwek
  • koperek

Sałatę umyć, wysuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Łososia i awokado pociąć w kostkę. Awokado obficie skropić cytryną żeby nie ściemniało.
Pomidorki koktajlowe i jajka przepiórcze przeciąć na pół.
Rzodkiewkę pokroić w plastry.
Koperek posiekać.

Sałatka warsztatowa

Wszystkie składniki połączyć w dowolnej kolejności i dobrze wymieszać. Dodać kapary, przyprawić solą i pieprzem. Obficie skropić limonką/cytryną i lekko oliwą z oliwek.

Dip’y:

  • koperkowy:
    • koperek
    • majonez
    • jogurt
    • pieprz
    • sól
    • kurkuma
  • chrzanowy
    • majonez
    • jogurt
    • chrzan
    • pieprz
    • kurkuma

Składniki na dip połączyć w odpowiadających sobie proporcjach. Podawać do sałatki i pieczywa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s