Soczewica z kiszonym ogórkiem i papryką

Soczewica z papryką i kiszonym ogórkiem

  • 1 papryka czerwona (S)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (S)
  • liść laurowy (O)
  • ziele angielskie (O)
  • 1 cebula (O)
  • pieprz (O)
  • 1 szklanka soczewicy zielonej (Sł)
  • sól (Sł)
  • 2 większe ogórki kiszone (K)
  • kurkuma (G)

Soczewicę (Sł) zalać wrzątkiem (G), przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia (G),  dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (S) liść laurowy i ziele angielskie (O) – gotować około 30 minut.

Po około 15 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę (O) Posolić (Sł) Ogórki kiszone (K) pokroić w kostkę i dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Dodać kurkumę (G) słodką paprykę (S) i pieprz (O)

Podawać z chlebem lub bez. Jeść na ciepło lub na zimno.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s