Kiszone buraki i zakwas buraczany (do picia i na barszcz)

Zakwas buraczany

  •  5 średnich buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 2.5 cm kawałek imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ok. 1.2l letniej przegotowanej wody
  • 1/2 kromki razowego chleba na zakwasie (opcjonalnie)

Buraki obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i lekko rozgnieść. Imbir obrać i przekroić na pół.

Wszystkie składniki włożyć do słoika. Zalać przegotowaną wodą i dodać sól. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce. Po 4-5 dniach zakwas buraczany jest gotowy.

Jeśli używamy chleba to dodatkowo:

    • po ok. 2 dniach wyrzucamy chleb, zdejmujemy powstała pianę i pleśń.
    • przecedzamy dokładnie kwas używając czystej gazy i zlewamy do czystej butelki

Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go do kilku miesięcy.

Na wierzch możemy też wlać trochę oliwy extra virgin, kwas będzie jak świeży.

Z chlebem czy bez chleba?

Jeżeli użyjemy  chleba razowego wówczas   nasz “zakwas” szybciej się  zakwasi, przynajmniej taka jest teoria, w praktyce wszystko może wyjść inaczej, jedno jest pewne, z chlebem czy bez zakwas w końcu dojdzie. Najlepiej nie nastawiać go na ostatnią chwilę, warto przeznaczyć na niego te 4-6 dni aby mieć ewentualny zapas czasowy.

Chleb razowy używany do zakwasu powinien być prawdziwy na zakwasie z dobrej piekarni.

Źródło: panikucharka.pl

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s